Yapım Tarihi - 1975 (Yapımı 10 Yıl Sürdü)
Süre - 00:17:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe, 16mm
Yönetmen - Ara Güler
Senaryo - Ara Güler
Yapımcı - Ordu Foto Film Merkezi
Müzik -
Ruhi Su,
Udi Hırant,
Sonny Sharrock,
İlhan Mimaroğlu
Oyuncular -
İsmet Ay,
Necdet Akın,
Şemsi Güner
Ara Güler'in askerliği sırasında Ordu Foto Film Merkezinde çektiği belgesel.
Almanlardan alınan "Göben", Osmanlı ordusunda "Yavuz" adını almıştı.
Yavuz zırhlısının son görüntüleri
Türkiye’nin 1. Dünya Savaşı’na girmesine neden olan Yavuz zırhlısının son
görüntüleri ile yok edilişi, ilk kez seyirciyle buluşacak.
Türk tarihinin önemli tanıklarından biri olan Yavuz zırhlısının son görüntüleri ile
yok edilişi, ilk kez seyirciyle buluşacak. Sivastopol ve Odesa’yı bombalayarak Türkiye’nin Birinci Dünya Savaşı’na girmesine neden olan Yavuz zırhlısının jilet yapılışını konu alan Ara Güler’in filmi “Kahraman Yavuz”, Ankara Film Festivali’nde gösterilecek.
26 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan 13. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl çok ilginç filmlere
ev sahipliği yapacak. Festivalin panel ve söyleşiler bölümünde 29 Kasım’da Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in “Kahraman Yavuz” adlı belgesel filmi gösterilecek.
Yönetmenliğini ve senaryosunu Ara Güler’in üstlendiği belgesel filmde, Yavuz zırhlısının hurdaya çekilmesinden sökülüşüne ve jilet fabrikasına gönderilmesine kadarki görüntüleri, Yavuz’un çığlıklarının sembolize edildiği müziklerle veriliyor. Müzikleri Ruhi Su, udi Hırant, Sonny Sharrock ve İlhan Mimaroğlu’na ait olan ve yapımı yaklaşık 10 yıl Süren filmde, İsmet Ay, Necdet Akın ve Şemsi Güner rol alıyor.
Hakkında duvar resimleri yapılan, şarkılar yazılan Yavuz zırhlısı, 1912 yılında Alman tezgahlarında yapıldı. İlk adı “Göben” olan zırhlı diğer Alman kruvazörü Breslau ile Çanakkale Boğazı’ndan içeri girerek Osmanlı Devleti’nin karasularına sığınmıştı. Bunun üzerine bu iki gemi beş milyon Osmanlı altınına satın alınarak adları “Yavuz Sultan Selim” ve “Midilli” olarak değiştirildi. Osmanlı donanması Alman Amirali Suşon kumandasında 27 Ekim 1914’de Karadeniz’e çıktığında, Yavuz zırhlısı Sivastopol’u bombardıman ederek bir torpil gemisini batırdı ve 30 Ekim 1914’de de Odesa’yı topa tuttu. Böylece Türkiye Birinci Dünya Savaşı’na girmiş oldu. Cumhuriyet döneminde de uzun süre Türk donanmasında yer alan Yavuz zırhlısı, 1950’den sonra donanmada görev almadı ve 1972 yılında MKE’ye satıldı. Zırhlı, daha sonra sökülerek jilet yapıldı.
Kaynak
AA
NTV MSMBC
Yavuz'un çığlıkları
Usta fotoğrafçı Ara Güler, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine sebep olan 'Yavuz' zırhlısının belgeselini çekti. Belgesel ilk kez Ankara'da seyirci karşısına çıkacak.
Türk tarihinin önemli tanıklarından biri olan Yavuz zırhlısının son görüntüleri ile yok edilişi, ilk kez seyirciyle buluşacak. Sivastopol ve Odesa'yı bombalayarak Türkiye'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine sebep olan Yavuz zırhlısının jilet yapılışını konu alan Ara Güler'in filmi ''Kahraman Yavuz'', Ankara Film Festivali'nde gösterilecek. 26 Kasım
- 9 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan 13. Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl çok ilginç filmlere ev sahipliği yapacak. Festivalin panel ve söyleşiler bölümünde 29 Kasım'da Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in ''Kahraman Yavuz'' adlı belgesel filmi gösterilecek. Yönetmenliğini ve senaryosunu Ara Güler'in üstlendiği belgesel filmde, Yavuz zırhlısının hurdaya çekilmesinden sökülüşüne ve jilet fabrikasına gönderilmesine kadarki görüntüleri, Yavuz'un çığlıklarının sembolize edildiği müziklerle veriliyor.
Müzikleri Ruhi Su, Udi Hırant, Sonny Sharrock ve İlhan Mimaroğlu'na ait olan ve yapımı yaklaşık 10 yıl Süren filmde, İsmet Ay, Necdet Akın ve Şemsi Güner rol alıyor.
Hakkında duvar resimleri yapılan, şarkılar yazılan Yavuz zırhlısı, 1912 yılında Alman tezgahlarında yapıldı. İlk adı ''Goben'' olan zırhlı, diğer Alman kruvazörü Breslau ile Çanakkale Boğazı'ndan içeri girerek Osmanlı Devleti'nin karasularına sığınmıştı. Bunun üzerine bu iki gemi beş milyon Osmanlı altınına satın alınarak adları ''Yavuz Sultan Selim'' ve ''Midilli'' olarak değiştirildi. Cumhuriyet döneminde de uzun süre Türk donanmasında yer alan Yavuz zırhlısı, 1950'den sonra donanmada görev almadı ve 1972 yılında MKE'ye satıldı. Zırhlı, daha sonra sökülerek jilet yapıldı.
Kaynak
Zaman
Kahramanın Sonu | 17′ | Ara Güler | 1975
The 17 minute documentary film, Kahramanın Sonu, directed and scripted by Ara
Güler, tells the story of the dismantling process after the battleship Yavuz of
navy was scrapped. Ara Güler continues to research the history of the ship while
documenting the last voyage of Yavuz, which was started to disintegrate in
Gölcük to make razors in 1973. The soundtrack of the film belongs to Ruhi Su,
Udi Hırant, Sonny Sharrock and İlhan Mimaroğlu. Yavuz’s cries are sometimes
represented by electronic music and follow a surrealistic flow. İsmet Ay, Necdet
Akın and Şemsi Güner star in the film, which took about 10 years to shoot.