Bölge




Yapım Tarihi - 2010
Süre - 00:40:00
Formatı - Belgesel, Renkli, Türkçe, Mini DV

Yönetmen - Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil
Görüntü Yönetmeni - Güliz Sağlam
Kurgu - Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil

Yedi kadın işçi. Türkiye’nin dört ayrı şehrinde dört ayrı serbest bölge. Etrafını çeviren yüksek duvar veya tel örgülerle bir çalışma kampını andıran bölgeler. Bu belgeselde, Türkiye’nin çeşitli serbest bölgelerinde çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarına ilişkin tanıklıkları, deneyimleri, yaşamla ilgili beklentileri yer alıyor. Yalnızca bölgenin etrafındaki değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını çepeçevre kuşattığı tel örgüleri de belirginleştiriyor. Öyle ki, bölgenin sınırlarının nerede kalktığı, neresinin içeri neresinin dışarısı olduğu muğlaklaşıyor…







İşçi kadınların 'Bölge'deki yaşamı

Türkiye'nin dört ayrı bölgesinde çalışan kadınların yaşamlarının anlatıldığı 'Bölge' belgesel filminin galası yapıldı. Feryal Saygılıgil ve Güliz Sağlam'ın yönettiği, İstanbul, İzmir, Mersin ve Antalya'daki serbest bölgelerde çalışan işçi kadınların yaşamlarını anlatan "Bölge" adlı belgesel filmin galası dün akşam yapıldı. Pera Müzesi Oditoryumu'nda yapılan gala öncesinde kokteyl düzenlendi. Pera Müzesi'nin sinema salonunda gerçekleştirilen 'Bölge' filminin gala gösterisine filmde çalışma koşullarını anlatan işçi kadınlar katıldı.

YOĞUN CİNS VE EMEK SÖMÜRÜSÜ
Filmin gösteriminin ardından, yönetmenler ve işçi kadınların katıldığı söyleşi düzenlendi. Yönetmen Feryal Saygılıgil, filmin çekim aşaması ve karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgi verdi. Serbest Bölgelerin adeta birer 'ada' olduğunu belirten Saygılıgil, Kültür Bakanlığı'ndan izin almalarına rağmen serbest Bölgeler'e giremediklerini belirtti. Sadece Mersin'de bulunan Serbest Bölge'ye girebildiklerini aktaran Saygılıgil, kadınların, "AB standardında fabrikalar olarak değerlendirilen" fabrikalarda yoğun cins ve emek sömürüsüne maruz kaldıklarını söyledi. Yönetmen, Güliz Sağlam ise filmin yapım ve yayımlanması aşamasında sendika ve arkadaşlarından büyük destek aldıklarını belirterek, teşekkür etti.

'İŞÇİLER YALITILMIŞ'
İstanbul Serbest Bölge'de çalışan Fikriye adlı işçi kadın, "Çalıştığımız alan Serbest Bölge ama aslında öyle değil. Fabrika içinde mesai arkadaşlarımızla konuşamıyor, yemek saatlerinde sohbet edemeyecek kadar hızlı olmak zorunda kalıyoruz. Öyle bir sistem konulmuş ki işçiler tam anlamıyla birbirinden yalıtılmış" dedi.

Fikriye, fabrikadaki çalışma hayatını, "Zil çaldı iş başı, zil çaldı paydos" olarak özetledi. Sendikalı bir fabrikada örgütlü olarak çalışmak istediğini belirten Fikriye, "Fabrikaya sendikanın girmesi için kendim emek harcamak isterim. Yani o kazanım için emek ve çaba harcamak, onun heyecanını yaşamak isterim" dedi. Fikriye, "Sistem kadınları sömürü aracı olarak kullanıyor" diyerek kadınların kurtuluşunun örgütlenmesiyle mümkün olduğunu belirtti. Diğer işçi kadınlar da filmde anlattıkları fabrika yaşamlarını izleyicilerle paylaştı.

Feryal Saygılıgil ve Güliz Sağlam'ın hazırladığı "Bölge" adlı belgesel filmde, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Mersin'de serbest bölgelerde çalışan Hatice, Fatma, Münevver, Fikriye ve Hülya adlı kadın işçiler, çalışma koşullarını anlatıyor. Bu bölgelerdeki sömürüye dikkat çeken kadınlar, "Yaşam nedir ki?", "Makine değiliz ki!" gibi cümlelerle çalışma koşullarını özetliyor. Kadın işçiler, maruz kaldıkları cinsel şiddet, cins ayrımcılığına da dikkat çekiyor.



Belgesel Film “Bölge”nin Galası 19 Mart Cuma Günü Yapılıyor

Yönetmenliğini Güliz Sağlam ve Feryal Saygılıgil’in yaptığı, Bölge adlı belgeselinin galası 19 Mart 2010 Cuma günü 19:45’de Pera Müzesi Oditoryumu’nda yapılıyor. Film, 17 Nisan 2010 Cumartesi günü 16:00′da 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali bünyesinde Pera Müzesi’nde bir kez daha gösterilecek.
Serbest Bölgeler, ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla beraber, ülkenin diğer kısımlarından fiziki olarak ayrılmış; ticari, endüstriyel ve hizmet faaliyetlerinin yapıldığı mekânlar. Dünyadaki serbest bölgelerde özellikle Meksika ve Uzak Doğuda ağırlıklı olarak kadın emeği ucuz işgücü olarak kullanılır. Türkiye’deki serbest bölgelerde kadın emeğinin niceliği ve çalışma koşulları konusunda yapılmış çok fazla çalışma bulunmamakta.

Kültür Bakanlığı, Petrol-İş Sendikası ve Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin yapım desteğiyle, çekimleri İzmir, Antalya, Mersin, İstanbul ve Çorlu serbest bölgelerinde pek çok işçiyle görüşülerek gerçekleştirilen “Bölge” isimli belgeselde bu konu ilk kez gün ışığına çıkarılıyor.

Bu belgeselde, Türkiye’nin dört ayrı serbest bölgesinde çalışan kadın işçiler çalışma koşullarını, deneyimlerini, yaşamla ilgili beklentilerini, özlemlerini, umutlarını, umutsuzluklarını anlatıyor. Sesleri yerini kimi zaman suskunluğa bırakıyor kimi zaman bir çığlığa dönüşüyor. Etrafını çeviren yüksek duvar veya tel örgülerle çalışma kampını andıran bölgelerde çalışan kadınların sesini ilk kez bu belgesel aracılığıyla duyuyoruz. Belgesel, yalnızca bölgenin etrafındaki değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını kuşatan tel örgüleri de belirginleştiriyor. İzledikçe, bölgenin sınırlarının nerede kalktığı, neresinin içeri neresinin dışarısı olduğu muğlaklaşıyor…

Yönetmenliğini Güliz Sağlam ve Feryal Saygılıgil’in yaptığı, “Bölge” belgeselinin galası 19 Mart 2010 Cuma akşamı saat 19.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda yapılacak. "Bölge",17 Nisan 2010 Cumartesi günü 16:00′da 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali bünyesinde Pera Müzesi’nde bir kez daha gösterilecek.



“Bölge” Belgeseli’nin galası

Kadın işçilerin emeğinin ucuz iş gücüne dönüşmesinin hikâyesi.

Yönetmenliğini Güliz Sağlam ve Feryal Saygılıgil’in yaptığı, serbest bölgelerde çalıştırılan kadın işçilerin deneyimlerinden derlenen “Bölge” adlı belgeselin galası 19 Mart 2010 Cuma günü saat 19:00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Serbest Bölgeler, ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla beraber, ülkenin diğer kısımlarından fiziki olarak ayrılmış; ticari, endüstriyel ve hizmet faaliyetlerinin yapıldığı mekânlardır. Dünyadaki serbest bölgelerde özellikle Meksika ve Uzak Doğuda ağırlıklı olarak kadın emeği ucuz işgücü olarak kullanılır. Türkiye’deki serbest bölgelerde kadın emeğinin niceliği ve çalışma koşulları konusunda yapılmış çok fazla çalışma bulunmamaktadır.

Kültür Bakanlığı, Petrol-İş Sendikası ve Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin yapım desteğiyle, çekimleri İzmir, Antalya, Mersin, İstanbul ve Çorlu serbest bölgelerinde pek çok işçiyle görüşülerek gerçekleştirilen “Bölge” isimli belgeselde bu konu ilk kez gün ışığına çıkarılmaktadır.

Bu belgeselde, Türkiye’nin dört ayrı serbest bölgesinde çalışan kadın işçiler çalışma koşullarını, deneyimlerini, yaşamla ilgili beklentilerini, özlemlerini, umutlarını, umutsuzluklarını anlatıyor. Sesleri yerini kimi zaman suskunluğa bırakıyor kimi zaman bir çığlığa dönüşüyor. Etrafını çeviren yüksek duvar veya tel örgülerle çalışma kampını andıran bölgelerde çalışan kadınların sesini ilk kez bu belgesel aracılığıyla duyuyoruz. Belgesel, yalnızca bölgenin etrafındaki değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını kuşatan tel örgüleri de belirginleştiriyor. İzledikçe, bölgenin sınırlarının nerede kalktığı, neresinin içeri neresinin dışarısı olduğu muğlâklaşıyor…

Yer- Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Oditoryumu
Tarih- 19 Mart 2010 Cuma
19.00 Kokteyl
19.45 “Bölge” filminin gösterimi (40dk.)
20.30 Panel- Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel, Eylem Ateş, Belgeselde Yer Alan Kadın İşçiler ve Yönetmenler






Türkiye’nin dört ayrı serbest bölgesinde çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarını, deneyimlerini, yaşamla ilgili beklentilerini, özlemlerini, umutlarını, umutsuzluklarını anlattıkları "Bölge" adlı belgesel filmin galasında sizi de aramızda görmekten sevinç duyarız.

Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil

Yer- Pera Müzesi Sinema Salonu
Tarih- 19 Mart 2010 Cuma
Adres- Meşrutiyet Cad. No:65 Tepebaşı, Beyoğlu
Tel- 0212 334 99 00

19.00 Kokteyl
19.45 “Bölge” filminin gösterimi (40dk.)
20.30 Panel
Yrd. Doç. Dr. Yelda Yücel, Eylem Ateş, Belgeselde Yer Alan Kadın İşçiler ve Yönetmenler



3. Ege Belgesel Film Günleri, Gösterim. 2010




BÖLGE
‘Serbest bölge’ler, etraflarını çeviren yüksek duvarlar veya tel örgülerle çalışma kamplarını andırıyorlar. Üstelik, yalnızca bölgenin etrafını değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını çepeçevre saran kısıtlamalar ve sınırlar var. Öyle ki, bölgenin sınırlarının nerede kalktığı, neresinin içeri neresinin dışarısı olduğu gitgide muğlaklaşıyor. Bölge, Türkiye’nin dört ayrı şehrinde dört ayrı serbest bölgede çalışan yedi kadın işçinin hikâyelerine odaklanıyor. Filmde, Türkiye’nin çeşitli serbest bölgelerinde çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarına ilişkin tanıklıkları, deneyimleri, yaşamla ilgili beklentileri yer alıyor.

THE ZONE
Surrounded by high walls or barbed wire, ‘free economic zones’ are all too reminiscent of labor camps. And it is not only the zones themselves that are circumscribed; there are many restrictions and boundaries specifically around female workers in the so-called free zones. So much so that the boundaries that separate the inside from the outside of the free zones are very much obscured. The Zone focuses on the stories of seven women who work in four different free zones across Turkey. The film explores the working conditions of women in the zones through their first-hand testimonies, experiences, hopes and expectations.

Antalya 47. Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Belgesel Dalı, Özel Gösterim. 2010



Kaynak
Antalya 47. Altın Portakal Film Festivali Katalogu





F İ L M

Bölge (The Zone)
Yönetmen- Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil
2010, 40', Türkiye/Turkey

Yedi kadın işçi... Türkiye’nin dört ayrı şehrinde dört ayrı serbest bölge. Etrafını çeviren yüksek duvar veya tel örgülerle bir çalışma kampını andıran bölgeler. Belgesel, Türkiye’nin çeşitli serbest bölgelerinde çalışan kadın işçilerin çalışma koşullarına ilişkin tanıklıkları, deneyimleri, yaşamla ilgili beklentileri konu alıyor. Yalnızca bölgenin etrafındaki değil, kadın ve kadın işçi olmanın etrafını çepeçevre kuşattığı tel örgüleri de belirginleştiriyor. Öyle ki, bölgenin sınırlarının nerede kalktığı, neresinin içeri neresinin dışarısı olduğu muğlaklaşıyor.

Başlıca Festivaller / Selected Festivals-
* Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 2011
* IAWRT Asian Women Film Festival, Hindistan, 2011
* Canadian Labour International Film Festival, 2010
* Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, 2010
* Women’s Film Festival, Brussels
* LaborFest "FilmWorks United" San Francisco Film Festival, 2010
* Documentarist, 2010
* Istanbul Uluslararası Film Festivali, 2010

F İ L M

Kadınlar Grevde (Women on Strike)
Yönetmen- Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil
2010, 23', Türkiye/Turkey

1987 yılında açılan ilk serbest bölgelerden biri olan Antalya Serbest Bölgesi’nde Eylül 2006 ile Aralık 2007 tarihleri arasında bir grev gerçekleşti. Novamed Grevi’nin en önemli özelliği “kadınların grevi” olması; Türkiye’den ve dünyadan birçok kadın örgütünün, feministlerin, sendikaların, konfederasyonların, siyasi partilerin bu greve destek vermesiydi. Belgesel, Novamedli grevci kadınların örgütlenme deneyimlerini, örgütlenmenin koşullarını, hak arama mücadelelerini gözler önüne seriyor.

Başlıca Festivaller / Selected Festivals-
* Documentarist - Hangi İnsan Hakları?, 2010

Gösterimler ücretsizdir. Filmler İngilizce altyazılı gösterilecektir.

THE ZONE- Just as in their previous documentary Like a Bird In a Cage, directors Güliz Saglam and Feryal Saygiligil once more have women under focus. This documentary covers the working conditions of women in free trade zones, their experiences, observations and their hopes for the future. The barbed wire fences not only surround these zones, but they also accentuate the captivity of women, of women workers. So much so that the borders of the zone evade us, inside or outside is indistinguishable.

WOMEN ON STRIKE- The Antalya Free Trade Zone, founded in 1987 and one of the first of its kind, went on a strike that lasted from September 2006 to December 2007. The outstanding particularity of the Novamed was its being a women’s strike. Many women’s organizations in Turkey and throughout the world feminists, unions, confederations, and political parties gave support. This documentary presents the organizing experiences and the organizing conditions of the Novamed women strikers and the fight for their rights.

March 5th, 2011, Saturday 7:00 p.m.
The films has English subtitles. Discussion will be held in Turkish only. Admission free.