Bırakın Çocuk Oynasın




Yapım Tarihi - 2018
Süresi - 01:52:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe

Yönetmen Director - Hacı Mehmet Duranoğlu, Atalay Taşdiken
Senaryo Screenplay - Saadet Özen, Hacı Mehmet Duranoğlu
Danışman - Prof. Dr. Meral Serarslan (Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi)
Görüntü Yönetmeni Cinematography - Candan Murat Özcan
Kurgu Editing - Beran Pekol
Müzik Music - Kalan Müzik, Emre Aracı
Yapımcı Producer - Atalay Taşdiken
Yapım Şirketi Production Company - Atyapım Film ve Prodüksiyon Hizmetleri
Afiş - Harun Türkmenoğlu

Film, 1890’larda geliştirilen ve 20. yüzyılın sanat anlayışını önemli ölçüde dönüştüren sinema
teknolojisinin Osmanlı coğrafyasında yaygınlaşması sürecine odaklanıyor. Yönetmenler Hacı Mehmet Duranoğlu ve Atalay Taşdiken’in 2018 yapımı belgesel filmi, yazılı kaynaklarda adı geçmesine rağmen araştırmacıların inceleme şansına çoğu zaman sahip olamadığı filmlerden görüntülerin yanı sıra, çeşitli görsel materyalleri izleyiciyle buluşturuyor. Konu üzerine belgeler ve ilgili tartışmalar yeniden değerlendirilirken sinema tarihinde yeni sorulara vesile olmak amaçlanıyor.

The film focuses on the development of the cinematography in the 1890s (which in turn significantly altered the perception of the 20th century art) and how it spread within the Ottoman territory. This 2018 documentary by directors Hacı Mehmet Duranoğlu and Atalay Taşdiken contains rarely seen footage, that is more often read about then watched. Its purpose is to ignite new questions and discussions on the film history, based on the surviving documents.



Bırakın Çocuk Oynasın, Osmanlı coğrafyasında sinemanın gelişiminin izlerini sürüyor. Belgesel; nadir bulunan ? lmler ve görüntülerle sinema tarihinde yeni sorulara vesile olmayı amaçlıyor.

Let the Kid Play focuses on the spread of cinematic technology across the Ottoman lands. This documentary also seeks to throw up new questions about cinema history for cinema enthusiasts to ponder.




23. Boston Türk Festivali, 18. Boston Türk Film Festivali, 13. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Kısa Film Dalı, Yarışma Dışı Gösterim. 2018
8. Malatya Uluslararası Film Festivali, Ulusal Uzun Metraj Panorama Bölümü, Gösterim Seçkisi. 2018
5. Sessiz Sinema Günleri, Gösterim Seçkisi. 2018
18. Kısa-Ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali, Özel Gösterim Seçkisi. 2018




"Bırakın Çocuk Oynasın" belgeselinin özel gösterimi yapıldı

Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği belgeselde, röportajların yanı sıra matbu belgeler ve fotoğrafların yanı sıra önemli kişi ve olaylara ait yeni arşiv görüntüler yer alıyor - Taşdiken: - "Konusunda yapılmış derli toplu ilk belgesel. Belgeselin bundan sonraki süreciyle ilgili net bir planlamamız yok ama sonraki gösterimleri sosyal medya ve gazeteler aracılığıyla duyururuz"

Sinema teknolojisinin Osmanlı coğrafyasında yaygınlaşma sürecine odaklanan "Bırakın Çocuk Oynasın" belgeselinin prömiyeri yapıldı. "Sinemanın Osmanlılar Devrindeki Sergüzeşti" üst başlığıyla ve Prof. Dr. Meral Serarslan'ın danışmanlığında hazırlanan filmin gösterimi SALT Galata'da gerçekleştirildi. Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu'nun yönetmenliğini üstlendiği belgesel, yazılı kaynaklarda adı geçmesine rağmen araştırmacıların inceleme şansına çoğu zaman sahip olamadığı filmlerden görüntülerin yanı sıra, çeşitli görsel materyalleri izleyiciyle buluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hazırlanan, konu üzerine belgeler ve ilgili tartışmaları yeniden değerlendiren 112 dakikalık belgeselin, sinema tarihinde yeni sorulara vesile olması amaçlanıyor. Belgeselde, konusunda uzman isimlerle yapılan röportajların yanı sıra matbu belgeler ve fotoğrafların yanı sıra önemli kişi ve olaylara ait yeni arşiv görüntüler yer alıyor. Kullanılan mizahi diliyle dikkati çeken belgeselin metinlerinde ise Hacı Mehmet Duranoğlu ile araştırmasına katkı sunduğu belgeselin anlatımını da üstlenen Saadet Özen imzası bulunuyor. Görüntü yönetmenliğini Candan Murat Özcan'ın yaptığı "Bırak Çocuk Oynasın"ındaki müzikler ise Emre Aracı aranjesiyle belgesele renk katıyor.

- Belgesel 9 ayda hazırlandı
Gösterimin ardından yapılan söyleşide konuşan Taşdiken, belgeseli 9 aylık bir süreçte hazırladıklarını söyledi. Taşdiken, çok zor bir süreç geçirdiklerini belirterek, "Büyük emek gerektiren bir iş oldu. Arşiv meselesi, hem ulaşılmasının güçlüğü hem de bütçe anlamında bizi zorladı. Destekler aldık ama parayla aldığımız görüntülerin de çok ciddi bir maliyeti olduğunu söylemek isterim. Arşiv bulmak başlı başına bir olay. Sonuçta bir odada kodlanmamış, şifrelenmemiş videolar var. Üzerinde yeteri kadar bilgi olmayan şeyler bunlar. O yüzden aradığınız şeyi bulabilmek için çok detaylı çalışmak gerekiyor." diye konuştu. Belgeselin yapımcılığını da üstlenen Taşdiken, şunları kaydetti: "Konusunda yapılmış derli toplu ilk belgesel, o yüzden iyi iş yaptığımızı düşünüyorum. Meral Serarslan ve Hacı Mehmet yıllardır bu konuda akademik olarak çalışıyor zaten. Meral Hoca birikimiyle belgeseldeki yol haritasını belirleyen, bize ışık olan bir hocamız. Bu kadar birikimli bir ekiple birlikte çalışıyor olmak beni çok heyecanlandırdı. Belgeselin bundan sonraki süreciyle ilgili net bir planlamamız yok ama sonraki gösterimleri sosyal medya ve gazeteler aracılığıyla duyururuz" Saadet Özen de belgesel çalışması sırasında arşiv görüntüleri kullanabilmek için 3 ülkeye gittiklerini ve özel izinler aldıklarını dile getirdi. "Bırakın Çocuk Oynasın" belgeselinin bir başlangıç olduğunu aktaran Özen, "Bir kapı açmak oldu bu bizim için. Daha önce benzeri yapılmadığı için çok genel bir bakış oldu. Bundan sonraki çalışmalarda daha detaylı işler çıkacaktır diye düşünüyorum." dedi. Hacı Mehmet Duranoğlu ise Türkiye'nin sinema tarihini, siyasete bulaşmadan, çok tarafgir olmadan, bilimsel bir duruşla aktarmaya çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. Meral Serarslan da ilk defa belgesel çalışması içerisinde yer aldığını vurgulayarak, "Bu filmdeki her bir karakter, ayrı bir film olmayı hak ediyor bence. Belki biz çalışamayız ama bizden sonraki nesiller çalışabilir." diye konuştu.

AA
6 Ocak 2018





Bırakın Çocuk Oynasın (2018)
Yönetmen: Hacı Mehmet Duranoğlu ve Atalay Taşdiken
112 dakika, Türkçe

Bırakın Çocuk Oynasın, 1890'larda geliştirilen ve 20. yüzyılın sanat anlayışını önemli ölçüde dönüştüren sinema teknolojisinin Osmanlı coğrafyasında yaygınlaşması sürecine odaklanıyor. Yönetmenler Hacı Mehmet Duranoğlu ve Atalay Taşdiken'in 2018 yapımı belgesel filmi, yazılı kaynaklarda adı geçmesine rağmen araştırmacıların inceleme şansına çoğu zaman sahip olamadığı filmlerden görüntülerin yanı sıra, çeşitli görsel materyalleri izleyiciyle buluşturuyor. Konu üzerine belgeler ve ilgili tartışmalar yeniden değerlendirilirken sinema tarihinde yeni sorulara vesile olmak amaçlanıyor.

Gösterimin ardından, Duranoğlu ve Taşdiken'in yanı sıra, araştırmacı Saadet Özen ve projenin danışmanı Meral Serarslan'ın katılımıyla sinema tarihindeki tartışmalı meselelerin arşiv bağlamında ele alınacağı bir söyleşi gerçekleştirilecektir.

SALT Galata, Oditoryum
6 Ocak 2018 14:00





Sinemanın Osmanlılar devrindeki sergüzeştini konu eden, yönetmenliğini Hacı Mehmet Duranoğlu ile Atalay Taşdiken’in yaptığı Bırakın Çocuk Oynasın (2018), 6 Ocak Cumartesi günü SALT Galata'da izleyici ile buluştu.

Film gösteriminin ardından, Duranoğlu ve Taşdiken'in yanı sıra, araştırmacı Saadet Özen ve projenin danışmanı Meral Serarslan'ın katılımıyla sinema tarihindeki tartışmalı meselelerin arşiv bağlamında ele alındığı bir de söyleşi gerçekleştirildi.

Bırakın Çocuk Oynasın, 1890'larda geliştirilen ve 20. yüzyılın sanat anlayışını önemli ölçüde dönüştüren sinema teknolojisinin Osmanlı coğrafyasında yaygınlaşması sürecine odaklanıyor. Yönetmenler Hacı Mehmet Duranoğlu ve Atalay Taşdiken'in 2018 yapımı belgesel filmi, yazılı kaynaklarda adı geçmesine rağmen araştırmacıların inceleme şansına çoğu zaman sahip olamadığı filmlerden görüntülerin yanı sıra, çeşitli görsel materyalleri izleyiciyle buluşturuyor. Film ile konu üzerine belgeler ve ilgili tartışmalar yeniden değerlendirilirken sinema tarihinde yeni sorulara vesile olmak amaçlanıyor.

TSA
2 Ocak 2018