Acısıyla Tatlısıyla Hayatımız ; Arabesk




Yapım Tarihi - 1993
Süre - 00:45:00
Format - Belgesel, Renkli, Türkçe
Bölüm Sayısı Süresi - 4 x 45’
Yayın Tarihi - 14.12.1993

Yönetmen - Kerime Senyücel
Yapımcı - Kerime Senyücel
Yapım Yardımcısı - Bünyamin Ersöz
Yönetmen Yardımcısı - Filiz Şantaş
Kamera - Yavuz Türkeri
Kamera Asistanı - Ali İhsan Açıkgözlü
Sesçi - Ömer Demirci
Kurgu - Engin Aker
Danışman - Günsel Temren, Meral Özbek
Metin Yazarı - Meral Özbek
Seslendiren - Mehmet Ege
Özgün Müzik - Derya Köroğlu

1950’lerden sonraTürkiye’de kentsel göçün hızlanmasının ve endüstrileşmenin insan yaşamına getirdiği boyutlar, popüler kültürümüz ve bu ortamda ortaya çıkan arabesk müziğin ele alındığı dört bölümlük belgesel. Belgeselde konu ile ilgili olarak Latife TEKİN, Can YÜCEL, Nezih DANYAL, Murat BELGE, Hilmi YAVUZ, Mehmet GÜLERYÜZ, İlhan SELÇUK, İsmet Özel, Bedri BAYKAM, Nida TÜFEKÇİ, Müzeyyen SENAR, Yıldırım Gürses, Safiye AYLA, Derya KÖROĞLU, Cengiz ONURAL, Burhan KENCEBAY, Atilla ATALAY, Nilüfer GÖLE, Engin YÖRÜKOĞLU, Bülent ORAN, Ayşe ŞAŞA, Fuat OBUROĞLU gibi sanatçıların, gazetecilerin ve yazarların görüşlerine de yer verilmektedir.

1. Bölüm- “Sende Bu Ses Varken İstanbul’a Git” başlığı altında şarkıcı olma hevesi ile Urfa’dan İstanbul’a gelen Bedir ZARİFSES’in İMÇ günleri ve serüveni anlatılmakta, kentler, endüstrileşme, kent yaşamı, farklı kimliklerin iç içe geçmişlikleri, eğlence anlayışları, yoksulluk kadar olanakların da olduğu kent ve günlük yaşam ele alınmaktadır. İMÇ çarşısı ve müzik sektöründeki yeri, gecekondu mahalleleri ve kendine ait kültürü, göç kavramı, toprak rantı, plansızlık, kentli olma kavramı, şehre göçün destekleyicisi lümpenleşme, kentteki kültür ayrımı, eski ve yeni kentliler, isportacılık, ekmek su dışında yaşadıkları hayatın anlatıldığı müziğe duyulan ihtiyaç ve sonunda gelişen arabesk müzik, 1980’lerde Türkiye’deki kültür tartışması kısaca arabesk müzik işlenmektedir. Programda, 1960’lardan itibaren arabesk müzikle gündeme gelen Orhan GENCEBAY ve 1970’lerden sonra bu müzik tarzını devam ettiren Ferdi Tayfur ile müzikleri ve yaşamları üzerine yapılan görüşmelere de yer verilmektedir.

2. Bölüm- Orhan GENCEBAY’ın müzik anlayışı ve tekniğinin yanı sıra 1960’ların sonunda aranjmanlardan bestelere geçiş süreci, Anadolu Rock tarzının genel eğilim olarak ortaya çıkışı, Türkülerde yöresel çeşitlilik örnekleri, radyo geleneği, Türk Müziği çalışmaları, Zeki MÜREN ve gazinodaki eğlenceler, Türk müziğinin Arap müziği ile bağlantısı, Türk Sanat Müziğine bağlamanın eklenmesi ve çok sesli müzik tartışması, müzik evleri ve hoca eğitimleri anlatılmaktadır. Mustafa TOPALOĞLU ve Hakkı BULUT programa katılmakta ve konuyla ilgili görüşlerini aktarmaktadır.

3. Bölüm- 1980 sonrasında müzik piyasasındaki durum ele alınmaktadır. Siyasetçilerin seçim meydanlarında popüler müzikleri kullanması, futbolda popüler müzikli marşlar dönemi, maganda yakıştırması ve karşılığında oluşturulan entel kavramı, viski lahmacun karmaşası, piyanist şantör ve taverna müziği dönemi, arabeskten pop müziğe geçiş süreci, pop ve danslı müzik, 900’lü hatlar, 1990’lı yıllar ve bu yıllara ait her türlü müzik türü ve kültürel değişimler, ithal yaşam tarzı ve çocuk şarkıcılar dönemi anlatılmaktadır. Programda, Sezen AKSU, Ferdi ÖZBEĞEN, Ahmet KAYA, Ümit BESEN ve Emrah ile yapılan görüşmelere de yer verilmektedir.

4. Bölüm- Kent ve kentteki ilişkiler, dönemin üniversite gençliğinin nerelerde ve nasıl eğlendiği, ev hanımları ve dinledikleri müzikler, izledikleri programlar, pembe diziler ve senorya işleme mantıkları, meyhane, bar, taverna kültürü, kozmopolit kentler ve kentin popüler kültürü, Akdeniz müziğinin yeniden canlanışı, değişen yemek kültürü, fast food yemek anlayışı anlatılmaktadır. Bu bölümde, Bulutsuzluk Özlemi, Yeni Türkü ve Moğollar müzik grubu ile yapılan görüşmelere de yer verilmektedir.

Program, 1993 Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü kazanmıştır.




Kaynak
Geçmişten Geleceğe Belgeler... Bilgiler... 1968/2008
TRT Arşiv Dairesi Başkanlığı, N. Beyhan Karadağ







Whether Good Or Bad; Arabesque İs The Fad

Original Tittle - Acısıyla Tatlısıyla Hayatımız Arabesk
Tittle in English - Whether Good Or Bad; Arabesque İs The Fad
Episode - 4
Duration - 3000
Date of Production - 1993

This serial portrays the visual aspects of Arabesque, Turkish populer cultere following the 1950's.



Source
Kerime Senyucel






Acısıyla Tatlısıyla Hayatımız ; Arabesk

Yönetmen - Kerime Senyücel
Yapımcı - Kerime Senyücel
Senaryo - Kerime Senyücel
Yapım Yardımcısı - Bünyamin Ersöz
Görüntü Yönetmeni - Yavuz Türkeri
Kameraman - Yavuz Türkeri, Ali İhsan Açıkgözlü
Yönetmen Yardımcısı - Filiz Şantaş
Sesçi - Ömer Demirci, Engin Aker
Kurgu - Günsel Temren
Danışman - Meral Özbek
Metin Yazarı - Meral Özbek
Seslendiren - Mehmet Ege
Özgün Müzik - Derya Köroğlu





Kaynak
TRT Yurtdışı Program Katalogu