Amors Çekimler

Amors Fransızcıda parça demektir. Sinema veya fotoğraf sanatında bizim amors plandan anladığımız ise bir kişinin veya objenin çekimi sırasında o cismin veya kişinin bakış noktasındaki bir kişiden veya cisimden bir parçanın konuyu desteklemesi durumudur.

Bu çerçevede bizim için önemli olan esas çekimini yaptığımız kişi veya nesnedir. Çerçeve buna göre düzenlenmelidir.

Karşılıklı konuşan iki kişiyi çekerken sıkça kullanılır. Çekim konuşan kişi baz alınarak yapılıyorsa, çerçeve de ona göre yapılır. Baş boşluğu ve ölçek ona göre ayarlanır. Diğer konuşmacıdan bir parça çerçevenin sağı veya soluna alınır. Özellikle konuşan kişilerin kamerayı yok sayarak birbirlerine bakarak yaptığı, veya drama, belgesellerdeki kameranın seyircinin gözü gibi kabul edildiği durumlarda kullanılan bir plandır.

Çerçevede netlik konuşan ve kameranın esas aldığı kişide olduğundan parça net olmayabilir. Zaten bunun bir önemi de yoktur. Hatta özellikle büyük parçaların net olmaması daha iyidir. Parça olarak yüz çerçeveye yerleştirilmişse netlik konuşmacıdan alınarak yüze kaydırılabilir. Bir sütun parça olarak alınmışsa netlik sütuna kaydırılıp, hatta çerçeve de yeniden düzenlenerek üzerindeki yazılar gösterilebilir.

Parça eğer üzerinde yeterli ışık yoksa çok koyu kalarak bize bir bilgi vermez. Oysa karşı planda daha parlak ve renkli ise parçanın da net olmasa bile bu bilgileri vermesi uygun olur. Ama bu tercihtir. Parçanın karanlık olduğu durumlarda daha küçük olması iyi olur.

Parçanın çerçevede kapladığı alan da çok önemlidir. Parça çerçevenin en fazla 5/1 kadarını kaplamalıdır. Esas çekilen konuyu kapatmamalı ve engellememelidir. Konudan daha büyük olmamalıdır. Ancak çok küçükte olamaz. Sanki yanlışlıkla çerçeveye girmiş bir parça gibi durmamalıdır.

Parça hakkında çerçevede çok fazla bilgi vermeye gerek yoktur.