Çıplak Mahallesi
Gül Büyükbeşe

Bizim Yunus
İsmail Çoruh

Divriği Külliyesi
Semra Sander

Benim Kentim (My City)
Nuran Seyhan Bayer

Dört Kentin İzinde
Bülent Çubukçu

Öbür Yanım
Taha Feyizli

Hatıra Defteri
Derya Cesur

Gökyüzünden Türkiye
Köksal Taş

Nükleer ve Ötesi
Vahap Candan

Derinliğine Kimse Sevgili Olamadı
Burak Babayiğit
Yapımcı, Görüntü Yönetmeni, Kurgu

Hayri Çölaşan
Görüntü Yönetmeni, Kameraman
http://www.hayricolasan.com
hayri.colasan@gmail.com
05355667340

Sinema Yazarı
http://www.kameraarkasi.org
kameraarkasi.org@gmail.com



2011


Anılar



Bizim Yunus

Dramatik Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - İsmail Çoruh
Yapımcı - İsmail Çoruh
Yapım - TRT Yapım Koordinatörlüğü
Işık Şefi - Murat Sipahi
Işık Asistanı - Erdem Ercan
Kostüm - Hülya Birge
Makyaj - Muhsine Salman
Prodüksiyon Hizmetleri - Halil Ahmet Gökaydın
Ulaşım - Seyfullah Karaca, Necmettin Şencan
Görüntü Yönetmeni - Hayri Çölaşan
Kamera Asistanı - İzzettin Encü, Lütfi Maraş, Kaan Kutlu, Eren Güvenlik
Jimmy Jeep Kameramanı - Rıdvan Sağlık
Jimmy Jeep Operatörü - Osman Baş

Oyuncular
Yunes Emre (Murat Danacı)
Yunus'un Annesi (Ayşe Akınsal)
Yunus'un Eşi (Bilge Cezayirlioğlu)
Taptuk Emre (Erol Şaykol)
Hacı Bektaş Veli (Devrim Benek)
Derviş (Halil Ahmet Gökaydın)

1200’lü yıllar. Anadolu için zor ve şanssızlıkların üst üste yaşandığı yıllardır. Yokluk, kıtlık, iç çatışmalar sürmektedir, Anadolu’da. Haçlı orduları Anadolu’yu bir baştan bir başa geçmiş, Moğol orduları Anadolu’nun ortalarına ulaşmıştır. Anadolu halkı zorluklar içinde ve yarın İçin umutsuzdur. İşte bu yılların zor şartlarında, insanları doğruya-güzele yönlendiren bunu yaparken de onlara Allah sevgisini ve hoş görü aşılayan bir insan kendi Özgün duruşuyla halk arasında dolaşıyordu. Bu insan gelecek yüzyıllara damgasını vuracak tasavvuf ve halk şiirinin en büyük şairi; Yunus Emre’dir. Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, Yunus Emre’nin hayat hikâyesinin anlatıldığı; Bir Veli, Yunus Emre-Bizim Yunus isimli 80 dakikalık dramatik bir belgesel hazırladı. Program 20 Şubat 2011’de TRT haber kanalında saat 22.30’da ekranlarınıza gelecek. Programda; Allah ve insan sevgisi merkezli felsefesi ile o dönemlerin zor şartlarında kin ve nefretin önüne geçip, insanlara sevgiden-iyilikten yana seslenen Yunus Emre’nin, Allahın yarattığı her nesneye sevgi ile bakan hümanizmi ile bu edepli insanın yaşam çizgisi işlenmektedir. Yaşadığı dönemde Anadolu’da Arapça ve Farsça yaygın olarak kullanılırken Yunus, düşünce ve görüşlerini halkın kolayca anlayabileceği şekilde kısa ve öz bir cümle dizini içinde Türkçe ile aktarır insanlara. Bunun için Yunus Emre, döneminin ve günümüzün en büyük tasavvuf ve halk edebiyatı şair-ozanıdır. 80 dakikalık belgesel program sürecinde, kuraklık yıllarında, insanlara yardım için Yunus’un Hacı Bektaş-ı Veli’nin dergâhına gidişi, Tapduk Emre’nin dergâhında Allah inancı ve Tasavvuf alanında kendine yön vermesi kırk yıl hizmet etmesi programda bir çizgi ekseninde işlenmektedir.



Öbür Yanım

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 4 Bölüm, 40'


Yönetmen - Taha Feyizli
Yapımcı - Taha Feyizli
Danışman - Nezih Demirtepe
Metin Yazarı, Senaryo - Mine Artu
Özgün Müzik - Kayhan Güler
Kameraman - Hayri Çölaşan
Ses - Vedat Bayar

Kökleri ritüellerle mitosların buluştuğu alana uzanan kültür ve inanç değişimin hem tanığı hem belleğidir. Çağa ve insana tanıklık, vazgeçilmez bir toplumsal işlev ve ihtiyaç olduğu gibi, insanlık serüvenini tüm renkliliği, çeşitliliği içinde kucaklayan, sahiplenen yüzüdür kültürel miras. Bellek çabasının bir yanında, kimliği oluşturan, "bizi biz yapan" kökleri unutmama kaygısı vardır. Diğer yanda ise, ummanda bir su damlası misali, birey olarak var olan insanın her şeyi tüketen zamana karşı direnişi... Hatırlamak, dünyaya ve kendi yaşamına anlam yükleme, anlam katma sürecinin en önemli köşe taşıdır.

Her gelen günün bir öncekini, her yeni haberin eskisini kovaladığı, anlam aramanın değil anlamdan kaçmanın öne çıktığı günümüz dünyasında sinemanın en vazgeçilmez işlevlerinden biri anlamlandırmaktır. "Ne içindeyim zamanın / ne de büsbütün dışında / yekpare geniş bir anın / parçalanmaz akışında" diyebilmektir.

Bin yıllar boyunca sayısız uygarlığa ve kültüre, onların oluşturduğu sentezlere ev sahipliği yapan Anadolu, güneşin doğduğu yer, ortak insanlık mirasının en önemli sahnelerinden biridir. Hayat-ölüm-yeniden doğum döngüsünde şekillenmiş mitosların ve ritüellerin vatanıdır Anadolu. Destanlar ve efsaneler diyarıdır. "Dörtnala gelip Uzak Asya'dan Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket" öyle bir kültür ve sanat potasıdır ki, her karış toprağında insana ve âleme dair söylenmiş bir söz, yazılmış bir dize, bir replik, mermere dökülmüş bir gözyaşı, minyatürlere, ikonalara sığdırılmış bir ışık zerreciği gizlidir mutlaka.



Dört Kentin İzinde

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - Bülent Çubukçu
Yapımcı - Bülent Çubukçu
Kameraman - Hayri Çölaşan, Tayfun Kalabek

Türkiye'den Mersin ile Suriye'den Lazkiye şehirlerini ortak yönleri ile incelemektedir.



Gökyüzünden Türkiye

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - Köksal Taş
Yapımcı - Rıza Ece
Kameraman - Hayri Çölaşan, Doğan Yener

Gökyüzünden Türkiye, TRT tarafından yayınlanacak ‘Gökyüzünden Türkiye’ isimli program için Darende’de çekimler yapıldı. Önümüzdeki günlerde yayına girmesi planlanan programın yönetmeni Köksal Taş, daha önce bazı illerde yaptıkları çalışmanın ardından Doğu Anadolu Bölgesindeki ilk çekimleri Darende’den başlattıklarını söyledi. Köksal Taş yaptığı açıklamada 17. yüzyılda Osmanlı`da yaşayan ve kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan olarak adını tarihe yazdıran Türk bilgini Hezarfen Ahmet Çelebi`nin şehirleri gökyüzünden tanıma hayalini kendilerinin gerçekleştireceğini bildirdi. Taş, paramotor aracılığıyla kaydettikleri çekimlerle Anadolu’daki 29 şehri ‘Gökyüzünden Türkiye’ projesiyle TRT’den yayınlayacaklarını ifade etti. Projelerinin Türkiye’de bir ilk olduğu vurgusunu yapan Köksal Taş, insanların içerisindeki uçma ve mekanları farklı açılardan görme merakını ‘Gökyüzünden Türkiye’ çalışmasıyla gidereceklerini dile getirdi. Köksal Taş; “Doğu Anadolu’nun kapısı olan Darende’deki çekimlerimizle bölgedeki ilk çalışmamızı başlattık. Şehirleri genellikle gökyüzünden olmak üzere tanıtmaya gayret edeceğiz. Anadolu’muz oldukça zengin bir medeniyetin beşiği, tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerimizi bugüne kadar fark edilmemiş açılardan yansıtmaya özen göstereceğiz” dedi. Çekimleri sırasında aktüel ve jimmy jib kameraların yanı sıra paramotora yerleştirdikleri özel kameralarla da kayıt aldıklarını ifade eden Köksal Taş, 3 araç ve 12 kişilik ekipleriyle Darende’den sonra Malatya ve bazı ilçelerinde çekim yapacaklarını sözlerine ekledi. Nevşehir, Denizli, Kastamonu, Adıyaman ve Bursa’daki çekimleri tamamladıklarını kaydeden Köksal Taş, Malatya ile bu yılki ilk hedefledikleri şehirlerin tanıtım programını sunuma hazır hale getireceklerini belirtti. Bu arada ilçede ilk defa paramotorla çekim yapılmasını vatandaşlar büyük bir ilgiyle takip etti. Ekim 2011 döneminde yayına girmesi planlanan programın yapımcılığını üstlenen Rıza Ece ve paramotor pilotu Özay Zorlu, yönetmen Köksal Taş’la birlikte Darende Kaymakamı Mehmet Aktaş’a nezaket ziyaretinde bulunarak çalışmaları hakkında bilgi verdi.



Çıplak Mahallesi

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - Gül Büyükbeşe
Yapımcı - Özlem Eralp
Metin Yazarı - Gül Büyükbeşe
Danışman - Uğur Pişmanlık
Görüntü Yönetmeni - Hayri Çölaşan
Sesçi - Fatih Aksop
Işıkçı - Veli Dönder
Özgün Müzik - A. Murat Gedikli
Kurgu - Nuri Leblebici

Gazeteci-Yazar ve Aratos dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın Temmuz 2010’da Aratos dergisinde yazdığı Tarsus Çıplak Mahallesi TRT tarafından belgesel film olarak çekiliyor. Çıplak Mahallesi belgeselinin çekimleri, önceki gün Tarsus’ta bir zamanların ismi Çıplak Mahallesi olan şimdiki Cumhuriyet Mahallesi başta olmak üzere kentin çeşitli yerlerinde ve çok sayıda kişiyle yapılan görüşmelerle başladı. Bir zamanlar pamuk yatağı, tekstil kenti olan Tarsus’un ekonomik ve sosyal tarihine de uzanan belgeselin, çırçır fabrikalarından, pamuk tarlalarına kadar geniş bir alanda çekileceği bildirildi. TRT Yönetmenlerinden Gül Büyükbeşe Muyan’ın yaptığı Çıplak Mahallesi adlı belgeselinin danışmanlığını ise gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık yapıyor. Belgeselin Yapımcısı ise Özlem Eralp. TRT belgesel ekibinin diğer isimleri ise şöyle; Görüntü Yönetmeni- Hayri Çölaşan, Kurgu- Nuri Leblebici, Sesçi- Fatih Aksop, Metin Yazarı- Gül Büyükbeşe Muyan, Özgün Müzik ise A. Murat Gedikli. “Çıplak Mahallesi” adlı belgesel de Çukurova tarımının bu önemli evresini o dönemde Arabistan’dan gelenlerin torunlarının öykülerinden yola çıkarak anlatılması planlıyor.



Nükleer ve Ötesi

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 5 x 30'


Yönetmen - Vahap Candan
Yapımcı - Vahap Candan
Kameraman - Tayfun Kalebek, Hayri Çölaşan
Yapım, Yönetim Yardımcısı - Arzu İşçi Demirel
Kurgu - Murat Durkoç

İlki Mersin-Akkuyu; ikincisi Sinop-İinceburun’da olmak üzere iki nükleer santral kurulması düşünülen Türkiye’de 1950’li yıllardan bu yana bilimsel ve kurumsal alanda oluşturulmaya çalışılan alt yapı faaliyetleri… Türkiye, bilimsel ve kurumsal anlamda nükleer santral kurup işletecek altyapıya sahip mi?



Sivas Divriği Külliyesi

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - Semra Sander
Yapımcı - Semra Sander, Taner Gürbüz
Müzik - Murat Gedik, Can Atilla
Kameraman - Okay Albayrak, Halim Atalay, Hayri Çölaşan (Makro Çekimler)
Kurgu - Yusuf Şen

Sivas Divriği Külliyesi'nin ilginç mimari yapısı, özgün taş işçiliği ve yapıldığı dönemin tarihi ile harmanlanarak anlatıldığı belgesel yapım. Türkiye ve İslam dünyasında benzeri olmayan bir mimari şaheser... Devasa motifli taç kapılarıyla öncülü ve sonrası olmayan bir eser... Motiflerin ifade ettiği derin sembolik anlamlar... 13. yüzyılda inşa edilen bu olağanüstü eserin yapısı, keşfedilen gölgesi ve diğer sembolik anlamları Sivas Divriği Külliyesi belgeselinde. TRT Turizm Belgesel de ekranlarında Yaşam & Hobi kategorisi altında 22 Mayıs, Çarşamba günü saat 23:00 da Sivas Divriği Külliyesi programı yayınlanacaktır.



Hatıra Defteri

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - Derya Cesur
Yapımcı - Derya Cesur
Kameraman - Yüksel Şipka, Hayri Çölaşan, Selçuk Karaçam
Metin Yazarı - Yavuz Hakan Tok
Seslendirme - Elhan Tok



Benim Kentim (My City)

Belgesel, Renkli, Türkçe, XDcam, 2011, 52'


Yönetmen - Nuran Seyhan Bayer
Yapımcı - Nuran Seyhan Bayer
Görüntü Yönetmeni - Mehmet Gülmez
Kameraman - Mehmet Gülmez, Hayri Çölaşan

My City Book is the final publication of the My City project, which was conceived and implemented by the British Council in collaboration with Anadolu Kültür and Platform Garanti Contemporary Art Center. The book is published in Turkish and English. This Project is funded by the Europian Union. The contents are the sole responsibility of the participating authors and can in no way be taken to reflect the views of the Europian Union and the British Council.

https://issuu.com/bcturkey/docs/my-city-book/5



Derinliğine Kimse Sevgili Olamadı

Kısa Film, Kurmaca, HDV, 2011, 20'

 

Yönetmen - Burak Babayiğit
Senaryo - Hazal Gizem Güngör
Yönetmen Yardımcısı - Simay Yaykır
Yapımcı - Hayri Çölaşan
Görüntü Yönetmeni - Hayri Çölaşan
Sanat Yönetmeni - Ayça Ulutaş
Makyaj - Seçil Keleş
Ses - Sıla Gedikli
Kamera ve Işık Asistanı - Umut Sur

Oyuncular
Naz .... Hazal Gizem Güngör
Melih .... Akın Sevgör
Selin .... Begüm Üçgül
Tuna .... Cihan Aydın
Çırak .... Dilara Kılınç